Najskuplji sir na svetu proizvodi se u Srbiji: Evo gde se nalazi najveća farma magaraca u Evropi

0
3809

U severnoj Mačvi, na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić, svega  80ak kilometara od Beograda, nalazi se specijalan rezervat prirode Zasavica sa najvećom farmom magaraca u Srbiji. Stavljen je pod zaštitu države 1977. godine, kao prirodno dobro iz kategorije od izuzetnog značaja.

Ono po čemu se Zasavice svakako pročula ne samo u Srbiji, već i šire, jeste čuveni zasavički magareći sir i mleko.

Dani-magarica-1

Na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od ove u Zasavici.


Ovaj sir je i najskuplji na svetskom tržištu sira i mleka. Naime, nalazi se na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu, gde se može naručiti po 3.720 evra za parče.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

50 grama ovog sira kod nas košta 60 evra, a litar magarećeg mleka  40 evra, a u Evropi čak 100.

magareci-sir-1375565486-348075
Oni koji znaju blagotvorno dejstvo ovog mleka, ne libe se da ga kupe i “odreše kesu”. Skupo je zbog toga što se ceo proces pravljenja sira obavlja ručno, a da bi se dobio kilogram magarećeg sira, potrebno je 25 litara svežeg mleka. Jedna magarica dnevno može dati samo dva decilitra mleka, pa je samim tim skup i sir. Magareće meso takođe je bolje: po ukusu je slično teletini, nema masnoće i izuzetno je zdravo.

Gruba računica pokazuje da za dve godine jedna magarica može dati od 35 do 40 litara mleka, zavisno od mlečnosti, jer nisu sve ženke mlečno iste. To mleko ne mora termički da se obrađuje, već se posle muže stavlja u bočice od 200 do 500 grama i zamrzava.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

e961fdb4b2e5110d73699f4e99260a03
Pogotovo je zdravo magareće mleko jer ga stručnjaci smatraju najsličnijem majčinom mleku. Preporučuje se i za lečenje mnogih vrsta bolesti, pogotovo poznatog „magarećeg kašlja” kod dece.

Ovo mleko posebno je interesantno i korisno našim dragim damama. Pogledajte zašto –

U ovom rezervatu prirode, možete kupiti i kreme, pomade i druge preparate od magarećeg mleka. Za one sa  “dubljim džepom”, preporučujemo kupanje u magarećem mleku, koje podmlađuje kožu i vrhunski neguje. Poznato je da se još egipatska faraonka Kleopatra kupala u magarećem mleku, zarad lepog izgleda.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

10987317-931036946982903-6362800407985658386-nObavezno posetite ovaj rezervat prirode, jer osim farme magaraca, ovde ćete doživeti neponovljivo iskustvo sa prirodom i svime što vam ona ovde može pružiti. Dođite i upijte u sebe svež miris bogatog rastinja koje se sa svih strana spušta na reku, predivan pogled sa zasavičkog vidikovca, prelepe prizore iz vožnje čamcem… Sedite i degustirajte nešto od hrane i vina ovog podneblja. Prepustite se uživanju, dok sve odiše nedodirljivim spokojem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име