Развод хришћанских бракова: Да ли и под којим условима венчани пар у цркви може званично да се разведе?

0
1423
Foto: Flickr

Венчање у цркви је постало популарно у Србији последњих деценија. Међутим, све учесталија постаје и потреба да црква изда потврду о разводу брака.

Раније то није било могуће, али сада, ова верска институција то чини. Без икакве церемоније или обреда, бивши супружници могу да добију писмену потврду епархије да више нису у браку. Шта је потребно учинити за ово парче папира и имају ли људи дозволу да поново стану пред црквени олтар?

Незванично, сваки десети брак склопљен на овај начин, буде и прекинут. А број оних који добију потврду од цркве о разводу, разликује се од епархије до епархије, али је све чешћа појава. Они који се разведу на овај начин, могу да стану пред олтар још само три пута.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

За црквени развод, како каже свештеник Радомир Средојевић, потребно је свега неколико стотина динара и два папира. Пре свега, свештеници покушају да помире пар који не жели да живи више заједно, а када им то не пође за руком, прелази се и на коначно решавање, односно развод.

„Не постоји никакав чин развода, црква само на крају изда писмену потврду да супружници више нису венчани. Довољно је да приложе одлуку грађанског суда да су се развели с писменим изјавама о разлозима за развод.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

На крају добијају обичан папир који је потписао патријарх, епископ или свештеник из епархије“, објашњава отац Средојевић. Најчешћи разлози за развод брака према црквеним прописима су: прељуба, злобно напуштање, или довођење у опасност брачног дуга, отпадништво од вере. О свему томе одлучује црквени суд који одређује чија је кривица и прописује му меру којом више нема право да се венча у цркви.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Досадашње искуство показује да се цркви са оваквим захтевом обраћају најчешће они који желе да склопе црквени брак с новим партнером. „На пример, када имате ситуацију да муж жели развод од жене јер је заволео другу, црква му као кривцу за разлаз, неће дозволити још једно склапање брака пред олтаром“, истиче Средојевић.

Нико од верских главешина не гледа благонаклоно на раскид брака, али су свесни да се времена мењају и да је све боље од насиља и нетрпељивости.
Beograd.in

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име