Нестварна Шалитрена пећина: Најбогатије и најзначајније палеолитско налазиште у Србији и ван ње

0
1717
Извор: Википедиа

Шалитрена пећина заједно са Рибничком пећином, реком Рибницом и црквом која је посвећена Св. Апостолима Петру и Павлу предстaвља Споменик природе Рибница. Налази се на само 6 км од центра Мионице и 3 км од Рибничке пећине у клисури прелепе реке Рибнице.

Пећина је као археолошки локалитет откривена крајем 1979. године од стране младих истраживача из Ваљева.

Од 2004. године сва истраживања која се обављају у Шалитреној пећини спроводе се од стране Народног музеја из Београда и део су ширег пројекта под насловом Култура и уметност у палеолиту и мезолиту Србије.

Извор: Народни музеј у Београду

Шалитрена пећина је изузетно богато археолошко налазиште јер садржи најстарије облике повременог станишта праисторијских ловаца који су живели у средњем палеолиту, пре 80 000 – 40 000 година старе ере.  У пећини су такође откривени остаци неолитских кућа и разних шаторских конструкција.  Истраживањима се дошло до закључка да је пећина коришћена у 4. веку наше ере, као и у периоду од 12. до 15. века.  Такође је утврђено да се за време првог српског устанка из пећине вадио шалитра за прављење барута.  Оно што ову пећину чини посебном и издваја је из мора других је чињеница да она представља најбогатије и најзначајније палеолитско налазиште у Србији, једино граветијенско налазиште на простору западног Балкана, а засигурно једно од најбогатијих и најзначајнијих горњепалеолитских налазишта у југоисточној Европи.

Извор: YouTube

Ако волите да истражујете и упознајете природу из мало другачијег угла, Шалитрена пећина је прави избор за вас.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име