Kao mali obožavali smo igru “Znam za jadac” : Vekovima je popularana kod nas, a evo odakle je došao i kako se ustalio

0
3593
Foto: Jutjub/printskrin

„Kost za ispunjavanje želja“ tj. jadac koristi se kod Srba od pamtiveka. Ovaj običaj bio je popularan još u staroj eri, a glavna svrha mu je bilo prizivanje sreće. Vremenom je dostigao toliku popularnost da su odlomljene delove kosti pojedini nosili oko vrata kao amajlije. Uporedo, počinju i da se prave od plemenitih metala i prodaju po zlatarama kao nakit. Gde se i kako pojavio ovaj interesantan običaj?

Pročitajte i: Sa ovakvim sećanjima Danilo Kiš je mogao ili da poludi ili da ih pretvori u umetnost: Najstrašniji trenuci iz detinjstva velikog umetnika odrediće čitavu njegovu sudbinu

Prema drevnim etrurskim verovanjima kokošjim kostima su pripisivane izvanredne moći, pa su obavezno korišćene u ritualima i proricanjima. Koliko je poznato, upravo u Etrurci prvi vodili „borbu“ za jadac pri čemu je osvojeni deo kosti čuvan jer obezbeđuje sreću. Ako bi kost osvojilo mlađe lice, sakrilo bi je negde unutar kuće, a prva osoba suprotnog pola koja bi je pronašla bi navodno predstavljala budućeg bračnog druga. Takođe, ostatke ovakvih kostiju posle obroka nikada nisu spaljivali jer su verovali da će im to prouzrokovati kostobolju.

Pročitajte i: Kako sačuvati ljubav: Majka je sinu dala savet koji nikada neće zaboraviti

Jadac je imao sličnu ulogu i u starom Rimu. Donosio je sreću, ali je korišćen i u raznovrsnim obredima. Poznato je da su kosti živine i ptica koristili u proricanju sudbine. Nasumice bi ih pobacali po zemlji, a iz njihovog položaja vidovnjaci su čitali budućnost.

Pročitajte i: Stefan Nemanja o srpskim imenima: Nikada nećemo biti veći hristjani ako manje budemo Srbi. U imenima je duša narodna!

Sličan običaj zadržao se i do današnjih dana širom sveta. U SAD je 1999. godine jedna Amerikanac došao na zanimljivu ideju. Budući da je jadac i tamo stekao ogromnu popularnost, rešio je da počne sa ih proizvodi od plastike. Tako su prilikom zajedničkih obeda svi prisutni imali priliku da lome jadac umesto uobičajenih dvoje gostiju.

Pročitajte i: Molitva za srpski narod: Rečima svetog vladike Nikolaja Žičkog za spas, napredak i svetliju budućnost našeg naroda!

Pri obrocima koji obuhvataju pernatu živinu, pogotovo piletinu, u našim starim domaćinstvima borba za jadac predstavlja posebno zadovoljstvo. Koristi se u različite zabavne svrhe, a prvenstveno za duel u cilju ispunjenja želje ili neke vrste opklade. Često se na račun ovog običaja zbijaju šale kako je šteta da kod pileta postoji samo jedan jadac, jer može da se koristi samo za takmičenje između dve osobe. Svako od dvoje izabranih takmičara, treba da vuče svoj kraj jadca i pritom zamisli želju. U čijoj ruci završi veći komad prelomljene kosti izborio se za ostvarenje želje. Ako jedan od takmičara zaboravi da kaže „Znam za jadac“ kada protivnik pokuša nešto da mu stavi u ruku, to ujedno znači pobedu rivala koji mora na neki način biti nagrađen. Iz ovakvih duela izraz „Znam za jadac“ ukorenio se u narodu kao termin koji se koristi kada znate da neko pokušava da vas prevari.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime