Макош губа: Традиционална посластица из војвођанске равнице

Представљамо вам још један од старих рецепата из војвођанске равнице. Макош губа је мађарски специјалитет који се некада традиционално правио за Бадње вече. Ако волите мак, ово је прави специјалитет за вас. Јефтин и брз. Можете га направити од старог хлеба, кифли или замесити тесто. Подједнако је добар и топао и хладан.

Потребни састојци:

4 дугачке пекарске кифле (250 г)
500 мл млека
1 ванилин шећер
3 кашике меда
40 г путера
150 г млевеног мака
100-150 г шећера у праху
мед за поливање одозго

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Поступак:

Макош губа је најбоља ако су кифле или хлеб стари бар један дан.

  1. Кифле исецкајте на комадиће ширине 1,5-2 цм и убаците их у неки шири лонац или дубљи плех.
  2. У млеко убаците ванилин шећер, мед и путер и загревајте док се све не отопи и одмах скините са ватре. Млеко треба да је топло али не треба да прокључа.
  3. Исецкане комадиће кифле прелијте млеком и лагано измешајте тако да сви комадићи упију под‌једнаку количину млека, али мешајте полако и лагано јер не сме да се издроби.
  4. Сада додајте и мак помешан са шећером у праху и још једном све лагано промешајте да се мак свугде равномерно распореди.
  5. Губе ставите у претходно загрејану пећницу на 150 степени на 10-15 минута.
  6. Послужите топло, мада може и хладно јер је под‌једнако укусно. Одозго можете сипати још меда по жељи.
Pročitajte i  Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

 

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...