Мала гостиона на Палићу право је благо за љубитеље добре кухиње. Чињеница да Постоји преко 170 година, на истом месту и са истим именом, говори да је ово место с посебним шармом. Јединствена архитектура у стилу мађарске сецесије ствара амбијент који ће вас одвести у златно доба Палића, у 19. и почетак 20. века.
У Малог гостиони, чува се традиција, зато немојте да пропустите Шамлои галушке, јединствени мађарски десерт који плени својим богатим укусом и сочним састојцима.
„Пишкота се користи као подлога, преко тога се ставља крем од ваниле, онда се стави мало рума и сувог грожђа, и то се ређа на спрат. Преко тога, као у пехару се ставља кугла сладоледа, затим прелив од чоколаде и шлаг. То гости највише воле да једу“, открио нам је Габор Рожник, запослен у Малој гостиони.
Легенда о настанку „Шамлои галушке“
Желећи да импресионира своју изабраницу, давне 1956. године, Карољ Голерич, главни конобар легендарног ресторана “Гундел” у Будимпешти, од састојака које је нашао у кухињи на брзину је смислио десерт – пишкоте са чоколадним и ванила преливом, румом, сувим грожђем и шлагом.
Дама била и више него одушевљена, али и многи други дегустатори после ње.
И сам очаран идејом, рецепт је почео да усавршава ресторански посластичар Сеч Бела. Стрпљиво је тражио меру за десерт, који се вадио кашиком и декорисао шлагом. Како је на први поглед колач изгледао као планински венац под снегом, Сеч је посластицу назвао “шомлои галушка” (венац под снегом), по брдима Шомло у близини Балатона у Мађарској, крају који је познат по добрим винима и занимљивим кулинарским специјалитетима.
Када се овај специјалитет појавио на сајму у Бриселу, освојио је прву награду. Тако је, као “мађарски омиљени колач”, ушао у целу Европу.
У наше крајеве ова посластица стиже тако што је један кувар, знајући оригиналан рецепт, открио тајну посластичарима у “Малој гостиони” на Палићу.