Ресавско макало: Омиљени намаз Деспотовчана, уз врућу погачу или проју испод црепуље

0
2170

Млечни производи у брдским селима Ресаве претежно се праве од овчијег млека или козијег, а у равничарским од крављег. Ресава је опште позната, и са брдским и са равничарским селима, по томе што се млеко првенствено прерађује у сир. Најпопуларнији је пуномасни сир, од невареног млека. Али, има и других начина.

У селима доње Ресаве највише се прави вурда, а памти се да су некада, у јесен, добро укувано и посољено овчије млеко наливали у чабрице и остављали за зиму. То је “макало” – меки сир или кајмак, омиљени намаз за доручак, за погачу испод сача, по ком је овај крај препознатљив.

Ресторан “Водопад Лисине” прави је амбијент за уживање током викенда

Уколико се одлучите да упознате шармантну природу Ресавског краја, нећете одолети да у свежа и мирна јутра окусите врућу проју или погачу испод црепуље и намажете их чувеним макалом.

Љубазношћу старице Милке Милутиновић из села Стрмостен код Деспотовца дошли смо до оригиналног рецепта за чувено ресавско макало.

Фото: Дане Милошевић/ОПАНАК

Једина српска прашума: Место где стабла умиру природном смрћу, а сваком човеку потребна је дозвола како би крочио на њено тло!

Припрема:

Измрви се на средње парчиће проврели овчији сир (јеловачки) и стави у припремљену посуду.
Затим се скува овчије млеко и остави да се охлади.
Када се млеко охладило са њим се прелије измрвљен сир и то све остави да одстоји на собној температури.
Након тога, стави се у хладњак где може да одстоји 10-15 дана (време употребе).

Упознајте Бељаницу, планину необичне лепоте, највећи резервоар питке воде у Србији са многобројним крашким изворима и врелима

Љубазношћу г. Данета Милошевића и бака-Милке и Стрмостена; Магазин ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име